Cum ajută metoda ”Călătoria” în relații și în profesie

 

Cu toții – sau cel puțin mare parte din noi – avem probleme în relațiile noastre. Fie că avem:

  • conflicte în cuplu
  • neînțelegeri cu șeful, cu colegii sau partenerii de afaceri
  • dezamăgiri în relațiile cu prietenii
  • nepotriviri de viziune cu adolescenții noștri sau
  • pur și simplu nu știm ce să facem în relațiile cu copiii,

undeva comunicarea se blochează. Punem ziduri între noi, nu spunem ce simțim cu adevărat și nu mai ajungem unul la celălalt cu adevărat.

Un rol important în această ecuație îl au emoțiile negative reprimate în relația care ne supără sau în relații anterioare. Se întâmplă ceva pe parcurs – ne supărăm, ne îngrijorăm, ne înfuriem sau ne întristăm, suntem dezamăgiți sau jigniți etc. etc. Pentru că nu știm ce să facem cu aceste sentimente, le blocăm în noi. Iar ele devin, într-un fel, un filtru prin care vedem relațiile cu ceilalți. Ajungem să proiectăm asupra celor din jur experiențele noastre neplăcute și emoțiile asociate lor.

Metoda Călătoria ne poate ajuta imens să ne eliberăm tocmai de urmele lăsate de relațiile trecute în noi. Ea este un proces de introspecție prin care conștientizăm emoțiile negative pe care le-am trăit în relațiile cu oamenii importanți din viața noastră și apoi

Iată ce povestește Ioana, 30 de ani, despre cum a depășit o antipatie aparent inexplicabilă pe care o avea față de un coleg:

Din prima zi când l-am văzut l-am respins pe noul meu coleg de birou, Alexandru. Fără să îmi fi spus sau să îmi fi făcut ceva, nu îmi plăcea de el. Mi se strângea stomacul când îl vedeam și evitam pe cât posibil interacțiunea cu el. Cam două săptămâni mi-au trebuit până am realizat că el nu îmi făcuse absolut nimic ca să mă simt și să mă comport așa față de el, deci cu siguranță îmi amintea de cineva dintr-o altă relație.

Am solicitat un proces ”Călătoria” pe această temă. Am pornit de la senzațiile fizice pe care le aveam când Alexandru îmi apărea în preajmă – stomacul strâns și senzația de greață. Am fost ghidată să identific ce emoție determina aceste senzații fizice și am descoperit o frică uriașă de a fi criticată. Când mi s-a spus să accept emoția pentru câteva zecci de secunde, mi-a apărut chipul tatălui meu și o amintire din clasa a 5-a în care mă certa foarte tare pentru că luasem o notă mică la matematică. El fusese foarte bun la lucrul cu cifrele, eu învățam la același liceu ca și el, având același profesor de matematică. În amintirea astfel descoperită, tata îmi striga că îl fac de rușine pentru că nu învăț. Am fost surprinsă să găsesc emoții de atât de mult timp ascunse în sufletul meu.

În acea ”Călătorie” am avut ocazia să exprim toată durerea pe care sufletul meu de copil o înmagazinase, rușinea și teama că nu voi ajunge niciodată la standardele dorite de tatăl meu. Apoi am realizat că tata voia doar să mă motiveze și folosea aceleași metode care, pe când era copil, i se administraseră și lui. Am parcurs apoi un foarte plăcut proces de fortificare a eului meu mai tânăr, cu resurse interioare care l-ar fi ajutat să facă față mai sănătos la ceea ce se întâmpla în relația cu tata. L-am iertat apoi și am rămas cu o stare de împăcare și liniște interioară.

Întoarsă la birou, am putut să îl privesc cu ochi noi pe Alexandru. Am realizat că el doar avea același ton al vocii ca și tatăl meu în anumite situații, ceea ce trezise în mine acele senzații fizice neplăcute. Acum acestea dispăruseră și nu mai aveam nici o problemă în a lucra cu el. Cu cât timpul a trecut, cu atât efectele de eliberare de acea teamă de a fi criticată și de a nu reuși s-au văzut nu doar în relația cu Alexandru, dar și în prestațiile mele la muncă – mi-a dispărut frica pe care o aveam ori de câte ori trebuia să iau cuvântul într-un grup de oameni.

Povestea Ioanei este încă o dovadă a cât de important este să lucrăm conștient asupra emoțiilor negative pe care le-am reprimat, poate de la vârsta fragede, pentru că nu am știut ce altceva să facem cu aceste trăiri neplăcute.

Dacă vrei să înveți și tu metoda ”Călătoria” – o adevărată poartă spre libertatea de emoțiile reprimate care, neadresate, îți pot afecta sănătatea, relațiile, rezultatele profesionale sau pur și simplu sentimentul de împlinire și bucurie de viață – te așteptăm la Seminarul ”Călătoria Intensiv” pe care Brandon Bays îl va susține între 8-10 iunie în București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *