Curajul de a nu avea Curaj

sau

Un nou mod de a gestiona emoţiile negative

 

Ţi-a fost frică vreodată? Şi mie. Te-ai înfuriat măcar o dată în viaţă? Şi eu. Dar… unde ai învăţat ce să faci când te încearcă frica, furia, dezamăgirea, descurajarea etc.?

Educaţia noastră emoţională este o Cenuşăreasă a materiilor predate în şcoală. Orice om conştient realizează că, dacă vrem ca peisajul social al străzii, al şcolilor, al afacerilor, al mediilor familiale actuale să se îmbunătăţească câtuşi de puţin, avem nevoie să acoperim această lipsă educaţională majoră. În termenii lui Daniel Goleman, inteligenţa emoţională „e esenţială, dar lipseşte cu desăvârşire”.

 

Prevenţia – o prioritate neglijată

Diferitele forme de psihoterapie oferă metode de tratare a emoţiilor negative, pentru a ajuta oamenii să gestioneze sănătos trăirile pe care le au (atunci când ei ajung să recunoască nevoia de educaţie emoţională în urma unor lovituri ale soartei care îi aduc la psiholog). Dar aceste tipuri de psihoterapie rămân doar la nivel de intervenţie, când foarte bine ar putea fi utilizate şi în prevenţie. Dacă am învăţa de mici ce să facem cu emoţiile noastre dureroase am avea o paletă mai largă de instrumente de adaptare la viaţă şi probabilitatea de a solicita o intervenţie psihologică ar scădea foarte mult.

În plus, de cele mai multe ori modalităţile de gestionare a emoţiilor negative presupun distragerea atenţiei de la trăirea prezentă la un moment dat – proces care funcţionează pe termen scurt; persoana se simte mai bine, dar nu se şi face bine („feeling better”, nu „getting better”).

 

Ai o emoţie puternică? DON’T MOVE!

O modalitate inedită de gestionare a emoţiilor negative care mi-a atras atenţia prin simplitatea şi sinceritatea ei este cea propusă de Brandon Bays, expert în vindecarea holistică, autoarea best-seller-ului „Călătoria” şi a metodei de vindecare emoţională cu acelaşi nume.

Brandon Bays propune „să privim emoţia în faţă”. Ideea de a proceda astfel – radicală, revoluţionară, după cum o numeşte chiar ea – i-a venit într-o situaţie pe care o relatează în cartea ei „Călătoria”, tradusă şi în limba română la Editura Adevăr Divin:

„Participam atunci la un curs (…). În timpul unei şedinţe cu întrebări şi răspunsuri, un cursant din sală a pus următoarea întrebare: „Ce să fac dacă simt o emoţie foarte intensă? Cum îmi pot găsi pacea interioară în aceste condiţii?”. Instructoarea i-a răspuns: „Nu te mişca. Scufundă-te în totalitate în emoţia ta şi fii conştient de ea. Dacă este o emoţie negativă, nu fugi de ea. (…) Accept-o în momentul prezent. Dacă nu vei încerca să fugi de ea, să uiţi de ea sau, şi mai rău, să i-o pasezi altcuiva, vei descoperi chiar în esenţa ei starea de pace interioară. De aceea, dacă simţi o emoţie puternică, las-o să se manifeste şi conştientizeaz-o. NU TE MIŞCA. Accept-o.””

În loc să îţi abaţi atenţia vorbind cu cineva, citind, deschizând calculatorul sau frigiderul, refugiindu-te în alcool sau în alte dependenţe ori – și mai rău – proiectând-o asupra celor din jur, învinovățindu-i pe ei de ceea ce simți, Brandon spune: „Rămâi în emoţie, perfect conştient, las-o să îţi traverseze conştiinţa”. Desigur, nu e uşor să rămâi conştient de o durere emoţională, de o teamă, o furie sau un sentiment de lipsă de valoare. Dar, arată Brandon – precum şi practica mea personală de aproape 7 ani cu „Călătoria” ca practician al acestei metode („The Journey”) – este că atunci când rămâi pur și simplu conștient de emoție, acceptând-o, după câteva zeci de secunde – rar, după 1-2 minute – ea dispare, lăsând loc unei alte emoţii sau pur şi simplu unei stări de linişte şi relaxare profundă.

Cu alte cuvinte, ajungem să avem curajul de a trăi conştient frica, tristeţea, furia, dezamăgirea şi celelalte emoţii negative – opus tendinţei pe care o avem cu toţii de a respinge aceste trăiri atunci când ele apar.

 

Invitaţie la adevărul despre noi

Oricine poate încerca aceasta. Evident, datorită faptului că nu suntem obișnuiți să ne acceptăm emoțiile negative și tindem mai degrabă să ”fugim” de ele, totul trebuie făcut într-un cadru controlat, avizat, securizant, creat de practicianul metodei „Călătoria”, care ştie cum să te ghideze în Călătoria prin emoțiile tale.

„Călătoria” este un mare exerciţiu de sinceritate cu noi înşine. Şi de auto-acceptare profundă. Este o invitaţie la adevăr, la a privi cu curaj în faţă ce am stocat în suflet. Şi oferă calea de a scoate de sub toate aceste „depuneri” diamantul strălucitor din sufletul fiecăruia dintre noi, compus din tot ce e mai bun, mai frumos, mai curat în natura umană.

 

… şi frica de el

Tot practica mea psihoterapeutică cu metoda „Călătoria” avea însă să-mi arate că e nevoie de multă sinceritate cu noi înşine pentru a face aceasta. Şi de mult curaj. E nevoie de curaj pentru a ne lăsa să ne fie teamă, să ne lăsăm traversaţi de furie, rămânând complet conştienţi şi deschişi sau să ne lăsăm invadaţi de tristeţe pentru câteva zeci de secunde etc.

Şi totuşi, cine îşi găseşte acest curaj, dobândește o mare libertate interioară. Dincolo de „curajul de a nu avea curaj” la distanță de câteva zeci de secunde se află o stare de pace profundă, de bucurie, creativitate și libertate interioară.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *