ABC-ul Metodei ”Calatoria” de Brandon Bays

Din anul 2013 metoda ”Journey” (”Calatoria”), a carei autoare este Brandon Bays, experta in vindecarea minte-corp si autoare a bestseller-ului cu acelasi nume, a inceput sa fie predata in Romania.

            Prezentam in cele ce urmeaza un ABC al metodei pentru a facilita intelegerea metodei ”Calatoria”, a statutului de practician Journey, a instrumentelor si seminariilor disponibile actualmente si a evolutiei acestora in cei mai bine de 20 de ani de cand metoda ”Journey” a fost creata.

Aici puteti citi despre:

Cine este Brandon Bays
Ce este Metoda ”Călătoria
Surse științifice ale metodei ”Călătoria
Seminariile ”Journey” – descriere
Indicații & contraindicații
Principalele componente ale terapiei
Forma de terapie
Ce condiții trebuie să îndeplinească clientul
Ce condiții trebuie să îndeplinească Practicianul
Formare și Calificare
Care sunt pașii în abordarea metodei ”Călătoria”?
Durata terapiei
Costuri
Beneficii
Efecte adverse și secundare
Cărți și publicații ”Journey”
Ce vei experimenta în procesul ”Călătoria”?
Istoricul metodei „Călătoria” în România

Cine este Brandon Bays

Brandon Bays este un speaker motivational de origine americana si autoarea best-seller-ului ”Calatoria”. Ea s-a nascut pe 21 august 1953 si a absolvit Facultatea de Filozofie si Religii Comparate. De la o varsta frageda a avut preocupari active pentru spiritualitate, frecventand pe tot parcursul tineretii ei mai multi maestri spirituali din India. A studiat kinesiologie, fitoterapie, nutritionism, masaj terapeutic, body electronics (metoda de auto-vindecare ce presupune imbinarea acupresurii cu administrarea de suplimente nutritive), Programare Neuro-Lingvistica si a fost timp de 7 ani asistenta personala a lui Anthony Robbins in programele pe care acesta le derula.

In cartea ”Calatoria” (tradusa si in limba romana la Editura Adevar Divin), Brandon povesteste ca lucra de multi ani in domeniul terapiilor alternative si complementare (naturopatie, nutritie, iridologie, kinesiologie, vizualizare ghidata, programare neuro-lingvistica si  psihoneuroimunologie) cand a fost diagnosticata cu o tumoare uterina mare cat o minge de baschet. Ea a decis imediat sa isi ajute vindecarea de aceasta lucrand in plan emotional. Aceasta pentru ca singurul domeniu unde se simtea vulnerabila erau durerile emotionale pastrate in corpul si sufletul ei din copilarie. Altminteri, ea ducea o viata exemplara:

”Intreaga mea viata am fost extrem de constienta de sanatatea mea, iar in ultimii 12 ani imi luasem toate precautiile necesare pentru a nu ma imbolnavi. Mancam numai alimente vii, vegetariene, beam numai apa pura, filtrata si faceam sarituri pe o mini-trambulina in fiecare zi. Locuiam intr-o casuta mica pe plaja din Malibu, in California, si respiram zilnic numai aer curat, incarcat de aerosoli. Dar cel mai important lucru, datorita activitatii directionate catre cresterea mea personala, nu mai trebuia sa-mi focalizez in mod deliberat gandurile asupra afirmatiilor pozitive, intrucat mintea mea era orientata in mod natural catre acestea. Aveam o casnicie in care ma simteam profund implinita, imi iubeam la nebunie copiii si, peste toate, imi placea munca pe care o desfasuram si ma simteam recunoscatoare pentru acest lucru. Calatoream in intreaga lume tinand seminarii si inspirandu-i pe ceilalti oameni sa isi cultive si sa isi intretina o stare de sanatate perfecta.”

Ea a decis sa caute sa isi vindece tumoarea in mod natural si a inceput o explorare a cauzelor radacina ale bolii si a modalitatilor care ar fi putut ajuta la rezolvarea lor. Brandon a incorporat multe dintre tehnicile invatate de ea, descoperind ca doar acestea nu determinau vindecarea tumorii. Doar cand a explorat legaturile dintre vechile traume emotionale si inchiderea emotionala ulterioara acestora, ea a ajuns la intelegerile noi care ii erau necesare pentru a-i facilita vindecarea. Atunci a dezvoltat noi tehnici, pe care le-a combinat cu unele procedee din expertiza ei anterioara si si-a ajutat astfel vindecarea completa de tumoare in doar  6½ saptamani.

In 1994 Brandon si-a sintetizat experientele in metoda de auto-ajutor (self-help) numita ”Calatoria”. Toate acestea se intamplau acum mai bine de 20 de ani. De atunci si pana astazi metoda s-a rafinat, dezvoltat si diversificat. Brandon si echipa ei concepand o serie de cursuri care se adreseaza diferitelor tipuri de probleme umane: ”No Ego Retreat” (”Retragerea Dincolo de Ego”), „Journey for kids” (”Calatoria pentru copii”), ”Journey for woman” (”Calatoria pentru femei”), ”Journey for man” (”Calatoria pentru barbati”), „Stop the food fight” (”Opreste lupta cu mancarea” – care se adreseaza substratului emotional al problemelor alimentare), ”Visionary Leadership” (”Leadership vizionar”), ”Conscious Coaching” (”Coaching Constient”), ”Eneagram Masterclass” (”Curs Superior de Eneagrama”) etc. ”Calatoria” este actualmente folosita de mii de oameni din peste 44 de tari si produce rezultate profunde.

Descrierea detaliata a seminariilor Journey disponibile in prezent in intreaga lume si in Romania o gasiti pe www.thejourney.com. Ele sunt sustinute de Brandon Bays si de presenteri din echipa ei, aflati in intreaga lume, pe care ii gasesti aici: http://www.thejourney.com/the-journey/presenters/.

In ultimii 20 de ani, metoda s-a rafinat constant si au fost concepute doua rute de studiu si experienta a metodei:

  • un program de formare ca Practician Acreditat ”Calatoria” cu durata de maxim 2 ani. Actualmente, Programul de Formare ca Practician Acreditat Calatoria este disponibil in Europa, Australia, Africa, Asia si America;
  • un traseu de Transformare personala prin intermediul instrumentelor care compun metoda.

            Radacinile romanesti ale lui Brandon Bays

In 2013, cand a venit pentru prima data in Romania, am avut ocazia sa cunoastem personal pe omul Brandon Bays: este o femeie matura, cu o vasta experienta de viata, puternica, foarte ferma, disciplinata cu ea insasi si cu ceilalti, cu o minte ascutita, clara si focalizata. Seminariile le organizeaza cu o mare acuratete si rigoare, pentru ca fiecare participant sa beneficieze la maxim, prioritatea ei fiind transmiterea invataturilor despre metoda in mod corect. Iubeste enorm ceea ce face, este o fiinta profund spirituala si se descrie ca fiind ”studenta vietii” – aratand prin aceasta ca isi pastreaza deschiderea sa invete permanent de la Viata.

Toate acestea se combina cu delicatete sufleteasca, constiinta propriilor emotii, profesionalism si eleganta in comunicare si o onestitate dezarmanta in descrierea propriilor povesti de viata pe care le transforma in ”teaching stories” (povesti cu care isi sprijina predarea principiilor metodei).

Este o persoana care ”walks her talks” (adica traieste clipa de clipa tot ceea ce preda in seminariile ei). Calatoreste cea mai mare parte din an in diferite tari si in perioada in care sustine seminariile solicita sa primeasca un proces ”Calatoria” pe saptamana, pentru a fi sigura ca transmiterea invataturilor care ii sunt atat de dragi nu este afectata de eventuale probleme personale.

La prima ei vizita in Romania, Brandon a avut ocazia sa verifice o informatie data de mama ei nu cu mult timp inainte ca ea sa sustina primul seminar in tara noastra – si anume, ca are radacini romanesti.

Mama ei, pe care o credea vieneza de origine, s-a nascut si a crescut in Romania in primii ei cinci ani de viata.

In acest film Brandon povesteste in detaliu regasirea radacinilor ei romanesti in anul 2013: https://www.youtube.com/watch?v=GCArhh3Ulk

 

Vezi aici evenimentele viitoare

Ce este Metoda ”Călătoria”
Concepte cheie ale metodei
”Calatoria” este o metoda integrativa care combina aspecte ale traditiilor din Occident si Orient intr-o combinatie inovatoare. Metoda ”Calatoria” se bazeaza pe convingerea ca sistemul complex care este fiinta umana este capabil de auto-vindecare la toate nivelurile sale – mental, emotional, fizic, energetic si spiritual.

Evenimentele cu impact dureros neintegrat si emotiile stocate in corp sunt descoperite si eliberate pentru a le impiedica sa se dezvolte in probleme fizice sau psihologice – sau, respectiv, pentru a elimina baza emotionala a problemelor de sanatate deja existente.

In incercarea (cel mai adesea inconstienta) de a suprima amintirea trairilor si experientelor neplacute, persoana se indeparteaza tot mai mult de sine, de propria experienta directa si de propria putere interioara. In sedintele de ”Calatoria” cauzele blocajelor si evitarilor sunt descoperite si eliberate, permitand astfel auto-reglarea si auto-vindecarea.

Experienta purei constiinte joaca un rol central in introspectiile ghidate ”Calatoria”, intrucat aceasta confera clientului claritate si un profund insight personal, iar trairile si experientele anterior suprimate pot fi rezolvate si transformate – facand simptomele si blocajele superflue.




Surse științifice ale metodei ”Călătoria”
Metoda ”Calatoria” are la baza o gama larga de cercetari de ultima ora in domeniul psihologiei, neurologiei, imunologiei, aplicatii ale programarii neurolingvistice in terapie, cat si procedee desprinse din educatia spirituala oferita de maestrii spirituali ai Indiei.

  1. Conceptul de "memorie celulara" promovat de Deepak Chopra, doctor specializat in medicina interna si endocrinologie si expert in fizica cuantica, constituie un prim punct de referinta al metodei. Conform Dr. Chopra, celulele noastre sunt inzestrate cu un sistem de stocare a amintirilor, o memorie care determina in noi un anumit tipar, un anumit program de sanatate sau de boala.

Este deja stabilit stiintific faptul ca celulele din corpul nostru se regenereaza la anumite intervale de timp, diferite in functie de tipul celulei (de ex.: unele celule ale stomacului si tubului digestiv in cateva zile - o saptamana, eritrocitele in 100-120 zile, trombocitele in 15-45 zile etc).

Intrebarea care apare firesc este: „De ce boala continua sa persiste in ciuda faptului ca organismul nostru practic se reinnoieste constant ?” Raspunsul a venit de la Dr. Deepak Chopra care a formulat teoriei memoriei celulare, conform careia amintirile dureroase,  traumatizante, depozitate la nivelul celulelor sunt transmise generatiei viitoare de celule. Noile celule se vor naste cu tiparul emotional stocat anterior in vechile celule. Cazurile pacientilor care s-au vindecat de boli grave in ciuda faptului ca medicina clasica nu le mai acorda nicio sansa si pe care le-a studiat Dr. Deepak Chopra, l-au condus la concluzia ca acestia isi accesasera intr-un mod sau altul memoria celulara si emotiile asociate acesteia.

Eliberarea emotiilor, constientizarea lor, deschiderea spre o perspectiva obiectiva asupra situatiei conflictuale, traumatizante prin care au trecut si intelegerea lectiei de viata care a stat in spatele ei, toate acestea au determinat ceea ce se numeste „vindecare celulara”. De aceea, metoda Calatoria aloca un rol foarte important exprimarii emotionale.

  1. O alta celebra autoare ale carei cercetari Brandon Bays le cunostea atunci cand a conceput metoda ”The Journey” este Dr. Candace Pert (1946-2013), specialist in neurostiinte si farmacolog, supranumita ”Mama Psihoneuroimunologiei” si autoare a lucrarii „Molecules of emotions – Why you feel the way you feel” (”Molecule de emotii – De ce te simti asa cum te simti”).

            Mesajul lui Pert este unul foarte puternic. Ea a fost nu doar om de stiinta ci si activist, razbatand la vremea ei prin multe prejudecati pentru a-si afirma cercetarile in lumea stiintifica. Astfel, ea afirma: ”Intrucat emotiile guverneaza fiecare sistem din corp, nu subestimati puterea lor de a trata si de a vindeca.”

            ”Cei mai multi psihologi trateaza mintea ca fiind desprinsa de corp, ca pe un fenomen cu legaturi foarte putine sau chiar fara legatura cu corpul fizic. Dimpotriva, medicii trateaza corpul fara legatura cu mintea sau emotiile. Dar corpul si mintea nu sunt separate, iar noi nu putem trata pe unul fara celalalt.” (Sursa: http://candacepert.com/)

            Dr. Candace Pert demonstreaza prin cercetarile ei ca peptidele sunt baza biochimica a emotiei in corp. Ele rezida nu doar in creier, ci in intregul corp. Receptorii celulelor sunt interfata dintre emotii si tesuturi. Receptorii care plutesc pe suprafata membranei sunt creierul celulei. Un neuron poate avea mii de receptori. Un receptor este o singura molecula formata din lanturi de aminoacizi.

Receptorul vibreaza si isi schimba forma, asteptand sa preia mesaje care se difuzeaza prin fluidele ce inconjura celulele. O legatura (ligand, engl.) este cheia chimica care se potriveste in receptor, intr-un proces numit unire (“binding”). Cam 95% dintre aceste legaturi sunt peptide, lanturi mai mici de aminoacizi. Exemple de peptide: insulina si hormonii, neurotransmitatorii (ex. serotonina, fabricata in creier pentru a purta informatia prin sinapsele dintre neuroni), steroizii – testosteron, progesteron si estrogen.

Schimbul chimic de molecule informationale constituie un al doilea sistem nervos, si cel mai vechi. El permite diferitelor sisteme (endocrin, neurologic si imunitar) sa comunice unul cu celalalt.

Utilizand neuropeptidele, sistemul minte-corp exprima sau reprima emotii si comportamente, intrucat schimbarile de la nivel de receptor constituie baza moleculara a memoriei. Amintirile sunt stocate in corp, ca si in creier, mai ales in receptorii dintre nervi si corpurile celulelor numite ganglioni.

Pert deduce astfel ca procesele memoriei sunt conduse de emotii, iar emotiile sunt legaturi de peptide.

Relatia dintre neuropetide si locurile unde se afla receptorii lor specifici a fost descrisa ca fiind cea dintre o “cheie si lacatul ei”. Neuropeptidele plutesc prin tot corpul si sunt atrase doar de receptorii specifici pentru ele. Aceasta stabileste un sistem informational in care neuropeptidele “vorbesc” si receptorii “asculta”.

Pert considera ca acest sistem de comunicare este fundamental pentru biochimia emotiei. Ea vorbeste despre “rolul cheie pe care emotiile, exprimate in trup prin molecule de neuropeptide, il joaca in influentarea corpului”. Astfel emotiile pot constitui cheia intelegerii unei boli.

Pert considera ca exista un singur tip de peptide pentru fiecare emotie, de ex. endorfinele constituie mecanismul pentru sentimentele de fericire si apartenenta.

Peptidele sunt, deci, substante informationale care permit creierului sa comunice cu corpul pentru a pastra homeostazia. Capacitatea peptidelor de a se lega de diferiti receptori din fiecare celula determina sanatatea acelei celule.

„Acelasi principiu functioneaza in reteaua psihosomatica, aceasta fiind ca o corabie ce pluteste pe mare ca urmare a unei serii de bucle de feedback. Celulele isi semnaleaza constant una alteia prin eliberarea de neuropeptide, care se leaga de receptori. Celulele semnalizate, la fel ca si timonierul, raspund, facand modificari fiziologice.

Aceste modificari trimit apoi informatii celulelor secretoare de neuropeptide, spunandu-le cat de mult dintr-un anumit tip de neuropeptide sa produca. In acest fel corpul functioneaza printr-o serie de bucle rapide de feedback.

Un sistem e sanatos cand aceste bucle de feedback sunt rapide si nu intampina obstacole.

Mintea controleaza corpul. Cand spunem „mintea” ne referim si la emotii, intrucat ele sunt expresii ale mintii. Oricine a avut experienta de a simti jena si a rosi in acelasi timp. Sau atunci cand simtim o teama intensa, inima incepe sa bata, stomacul de strange etc. Ca urmare, “mintea devine corp”, spune Pert.

Cercetarile dr. Pert nu dezvaluie doar baza stiintifica a modului in care emotiile sunt create si distribuite in intregul corp, ci ofera si cai prin care bagajul emotional din trecut poate fi eliminat din reteaua corp/minte. Emotiile care au fost suprimate nu dispar pur si simplu in eter, ci se aduna in corp. Cand furia, frica, sau durerea sunt pastrate in corp ele impiedica abilitatea organelor afectate de a-si face munca in mod eficient.

Stiinta stie deja ca, in conditii traumatizante, locurile de pe celulele unde exista receptori pentru anumite peptide sunt distruse sau blocate.

            Drept urmare, arata Candace Pert: “Cred ca toate emotiile sunt sanatoase, pentru ca ele unesc corpul cu mintea. Furia, frica, tristetea, asa numitele emotii negative sunt la fel de sanatoase ca si pacea, curajul si bucuria. (…) A reprima aceste emotii si a nu le lasa sa curga liber inseamna sa produci o dezintegrare in sistem, sa il faci sa actioneze conflictual, in loc sa se comporte ca un intreg unificat. Stresul creat de aceasta atitudine (…) slabeste corpul, facilitand instalarea bolilor. Toate emotiile traite onest sunt emotii pozitive.

            Cercetarile mele au aratat ca atunci cand emotiile sunt exprimate – ceea ce inseamna ca substantele biochimice care constituie substratul emotiilor curg liber – toate sistemele corpului sunt unite si functioneaza ca un intreg.”

            Cand emotiile sunt reprimate, negate, caile noastre neuronale sunt blocate, stopand fluxul de substante chimice vitale care guverneaza atat biologia, cat si comportamentul nostru.”

            Aici puteti viziona un video despre Candace Pert: https://www.youtube.com/watch?v=788vIifoG8M&feature=youtu.be.

Toate aceste descoperiri ale lui Candace Pert au condus-o pe Brandon Bays la conceperea episodului ”Focului de tabara”, parte a metodei ”Calatoria”, un cadru simbolic, desfasurat in plan imaginar, pentru a facilita exprimarea in deplina siguranta a oricarui tip de emotii pe care pana atunci persoana le-a reprimat. Parcurgerea etapelor Focului de tabara favorizeaza clarificarea si exprimarea verbala a trairilor persoanei, antrenarea empatiei, comunicarea non-violenta, de la suflet la suflet, o logica mai clara, libera de interferente emotionale negative, precum si procesele de iertare si de ”closure”.

  1. O alta sursa a metodei consta in experientele spirituale ale lui Brandon Bays, traite alaturi de marii maestri spirituali ai Indiei (de exemplu, H.W.L. Poonja, despre a carui viata puteti citi in cartea ”Doar ramai tacut”, tradusa si in limba romana la Editura Herald.). In best-seller-ul prin care a facut cunoscuta metoda in intreaga lume, ea marturiseste ca a invatat un nou mod de gestionare a emotiilor negative de la o maestra spirituala din India.

In Occident, cand oamenii au o traire negativa o evita, cauta sa o uite, sa-si distraga atentia de la ea, fie vorbind cu cineva, fie uitandu-se la TV, fie citind, fie band, fumand sau mancand etc. Dar Brandon propune acceptarea constienta a emotiei in cadrul sigur creat de relatia practician-client. Intr-o perioada relativ scurta, ce variaza de la persoana la persoana (de la cateva zeci de secunde pana la cateva minute), trairea va dispare complet si va lasa loc unui alt strat emotional sau deschiderii in Sursa.


Experimentează și tu Metoda Călătoria

Seminariile ”Journey” – descriere
Seminarul de baza care permite accesul la toate celelalte cursuri marca Journey este ”Journey Intensive” (”Calatoria Intensiv”), in care, pe parcursul a trei zile pline, de vineri dimineata pana duminica seara, participantii invata sa isi abordeze cu blandete emotiile si sa lucreze cu ele folosind cele doua procese principale care poarta numele de ”Calatoria Emotionala” si ”Calatoria fizica”, precum si un intreg set de alte instrumente, ce pot fi utilizate de asemenea in oricare dintre cele doua procese ”Calatoria”.

Atat ”Calatoria emotionala”, cat si ”Calatoria fizica” lucreaza in plan emotional, ceea ce difera fiind doar modalitatea de acces la emotiile reprimate. In ”Calatoria emotionala” se incepe cu un exercitiu de constientizare a trairilor proprii, in timp ce ”Calatoria fizica” consta intr-un proces de vizualizare a unei calatorii in interiorul corpului cu un vehicul ghidat de inteligenta naturala a corpului – cea care ne face inima sa bata, respiratia sa se produca automat, organele sa functioneze etc. fara ca noi sa trebuiasca sa acordam atentie acestor procese.

Ambele procese contin asa numitul episod al ”Focului de tabara”, conceput cu scopul de a permite persoanei sa exprime emotiile dureroase care au ramas nerostite de-a lungul timpului, din diferite motive. El presupune un dialog imaginar cu persoana/persoanele care ne-au provocat trairi negative pentru a ne elibera de emotii neplacute – frica, furie, tristete, devalorizare, dezamagire, rusine, umilire etc. Dupa ce am exprimat viziunea si trairile noastre sufletesti, suntem mult mai deschisi si dispusi sa aflam si ce a fost in sufletul celui/celei care ne-a ranit, ce emotii negative a avut si el/ea, care l-au determinat sa ne raneasca. Aceasta ne permite sa ajungem in cele din urma la un dialog de la suflet la suflet si faciliteaza iertarea reciproca.

In plus, accesand si durerea celuilalt, nu mai luam lucrurile atat de personal si realizam cat de mult din comportamentul celuilalt vorbeste despre el insusi, nu despre noi. Aceasta ne ajuta si sa nu mai proiectam durerea noastra emotionala asupra celor din jur, sa nu ii mai invinovatim de trairile noastre neplacute, ci sa ne asumam responsabilitatea 100% pentru emotiile negative cu care ne confruntam la un moment dat si sa lucram constient asupra lor.

Daca doreste sa continue studiul metodei, dupa acest seminar absolventul poate opta:

  • pentru ruta de Transformare personala care include Seminariile ”Abundenta Constienta”, ”Vindecare prin Comunicare Constienta” si Retragerea ”No Ego” sau
  • pentru Programul de Formare ca Practician Acreditat al metodei ”Journey” (pe care il prezentam in detaliu mai jos).


Vino și tu la Journey Experience

Indicații
”Calatoria” se aplica la modul global in sectoarele medical, psihologic si in cel de consiliere; in cadrul auto-ajutorarii, precum si in cel profesional. Indicatiile clasice sunt depresia, obsesiile, dependentele, fobiile, inchiderile emotionale, precum si in perturbari ale comportamentului social (probleme de contact social), atacuri de panica, frici inexplicabile, sindromul burn out etc., dureri cronice sau recurente, boli fizice cauzate sau facilitate de stres emotional, probleme de fertilitate, tulburari sexuale, blocaje ale creativitatii sau blocaje familiale, profesionale, cautarea sensului vietii etc.

Contraindicatii

In cazul psihozelor sau altor conditii psihiatrice similare se recomanda doar tratamentul in contexte profesionale (aplicarea metodei de catre un psihiatru care cunoaste ”Calatoria”) si/sau lucrul in echipa (colaborarea practicianului ”Calatoria” cu un medic psihiatru, ambii cunoscand metoda ”Calatoria”).




Principalele componente ale terapiei
Metoda ”Calatoria” consta intr-o introspectie ghidata ce are loc intr-o stare profunda de relaxare. Clientul isi mentine deplina constienta, dar poate accesa si subconstientul. In timpul procesului amintirile si/sau trairile suprimate, negate sau disociate sunt descoperite, exprimate si acceptate. Metoda vizeaza sa se ajunga la intelegerea, acceptarea & resemnificarea situatiilor de viata si la iertarea la un nivel profund. Drept urmare, are loc o eliberare interna, iar clientul experimenteaza fenomenul de closure.

Totusi, scopul nu este sa acceptam comportamentele nesanatoase sau abuzive sau sa ne complacem in ele, prelungind astfel circumstantele dureroase, ci sa iertam pe ceilalti si pe noi insine, decizand in acelasi timp ce actiuni concrete sunt necesare pentru a preveni astfel de evenimente dureroase in viitor. O astfel de iertare emotionala completa ne permite sa ne eliberam de emotiile impovaratoare care sunt legate inca de experientele dificile din trecut.

Alaturi de procesul care faciliteaza exprimarea emotiilor anterior reprimate si iertarea profunda, ceea ce este unic la procesul ”Calatoria” este faptul ca ofera un spatiu constient in care sunt depasite granitele dintre starea normala de veghe si constiinta lui ”eu”. Ca atare, se creeaza o perceptie in care mintea ganditoare pare a se opri. Aceasta experienta este adesea descrisa de cei care parcurg procesul ”Calatoriei” ca Unitate, Esenta, Sinele superior, flux, potential infinit, supraconstient, supramental sau Sursa.

In aceasta stare ne simtim acasa, in siguranta, protejati si profund conectati la momentul prezent. Aceasta permite sentimentelor legate de experintele negative sa se transforme si sa apara perspective noi, sanatoase. Clientul iese din proces cu solutii orientate pe resurse si pe viitor, pe care chiar el/ea le-a elaborat. Aceasta ofera cea mai buna baza pentru implementarea optima a acestor solutii.

Brian Tracy spune despre aceasta putere infinita din interiorul nostru – pe care el o numeste ”minte supraconstienta”:

”Aveti la dispozitie, chiar acum, o putere asemenea unui supercomputer care va permite sa rezolvati orice problema, sa depasiti orice obstacol si sa indepliniti orice scop pe care vi l-ati stabilit. Aceasta putere a fost numita in multe feluri de diferiti oameni in locuri diferite. Ea este principiul fundamnetal al religiilor, filosofiilor si invataturilor metafizice. Ea se regaseste si in psihologie si este piatra unghiulara a succesului si realizarii de Sine. In termeni simpli, a fost numita „subconstient”, desi aceasta este o neintelegere, deoarece adevarata minte subconstienta este doar o banca de date memorate care reactioneaza automat pe baza experientei anterioare.

A mai fost numita si subconstient colectiv. Marele psihanalist austriac Carl Gustav Jung, l-a numit insa „minte supraconstienta”. El a simtit ca intelepciunea si cunoasterea colectiva a tuturor erelor e continuta in aceasta minte superconstienta si e disponibila oricui.
Ralph Waldo Emerson o numeste “oversoul” si spune: “Traim intr-un belsug de inteligenta imensa despre care realizam, atunci cand ne aflam in prezenta ei, ca este cu mult mai mult decat mintea noastra umana.”

Emerson, marele transcendentalist american, percepea ca toata puterea si toate posibilitatile unei persoane provin din utilizarea acestei ”minti” in mod regulat.

Napoleon Hill, probabil cel mai mare cercetator al fenomenului succesului din secolul 20 a numit aceasta putere “inteligenta infinita.” Dupa ce a petrecut mai mult de 20 de ani intervievand 500 dintre oamenii cei mai de succes ai momentului a concluzionat ca, fara exceptie, succesul lor se datora in primul rand capacitatii lor de a se cufunda constient in aceasta forma de inteligenta infinita.

Oricum alegem sa o numim, aceasta putere este la dispozitia oricui chiar acum. Eu o numesc minte supraconstienta, mintea care se afla deasupra si in afara tuturor mintilor in inteligentelor.
Mintea supraconstienta este sursa tuturor exemplelor de creativitate pura. Ea a fost accesata de toti marii inventatori, scriitori, artisti si compozitori pana in prezent. Fiecare mare capodopera este infuzata de aceasta energie supraconstienta.” (Sursa: http://www.law-of-attraction-info.com/Superconscious-Mind.html)

La randul sau, dr. Deepak Chopra si-a adus si el contributia la intelegerea acestui potential infinit din noi si a modului in care el intervine in procesele de vindecare asa-zis ”miraculoase”.

In timpul studiului sau longitudinal asupra supravietuitorilor bolilor grave, Deepak a constatat ca trasatura lor comuna era ca ei erau capabili sa intre in contact cu ”inteligenta infinita” – intelepciunea de dincolo de mintile noastre.
Deepak spune: “La nivel fundamental, mintile si corpurile noastre sunt spirit pur. De fapt, fiecare dintre noi este o creatie in spirit. Deci, la baza oricarei creatii exista deja un camp de perfectiune la toate nivelurile. Suntem deja perfect sanatosi, perfect fericiti, avand succes perfect.
Singura problema este ca noi am uitat aceasta, asa ca traim vieti pline de lupte si lipsite de implinire. Medicina minte/corp se focalizeaza pe a restaura amintirea spiritului in vietile noastre. Cand corpurile noastre se trezesc fata de spirit, noi readucem la viata mecanismul nostru interior de vindecare si ne activam farmacia interioara pentru a ne crea si a ne mentine o stare de sanatate perfecta.” (Sursa: http://www.thejourney.com/the-journey/scientific-proof/)

Metoda “Calatoria” permite accesul direct la aceasta putere interioara, la acest potential infinit, pe care Brandon il numeste Sursa. Aceasta o diferentiaza de alte modalitati de interventie in plan emotional si o transforma intr-o experienta de neuitat.




Forma de terapie

”The Journey” este o metoda imaginativa si revelatorie, care combina un fond umanist (terapia experientiala, travaliul de iertare, tehnica Scaunului gol, elemente de psihosomatica si psihoneuroimunologie s.a.) cu abordarea sistemica, elemente din terapia traumei si, mai ales, experienta Existentei care provine din traditiile Orientale. Ca urmare a acestei integrari bine realizate este remarcabil faptul ca experienta Existentei nu ramane una izolata in ”taramul spiritual”. Ea este direct legata de – si, ca atare, poate fi direct aplicata in – viata cotidiana a clientului.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinească clientul

In general, clientul trebuie sa aiba disponibilitatea de a-si investiga profund comportamentele, atitudinile si credintele, sa fie dispus sa se relaxeze si sa simta emotiile declansate in mod natural.





Ce condiții trebuie să îndeplinească Practicianul

Pentru a fi acceptat in Programul de formare ca Practician Acreditat The Journey nu sunt necesare cunostinte prealabile sau alte modalitati. Pentru a deveni acreditat, dupa terminarea programului de formare propriu-zis, viitorul practician trebuie sa depuna 49 de studii de caz in care arata cum a aplicat metoda. Ulterior primirii diplomei de practician acreditat, pentru a-si pastra statutul de Practician recomandat de The Journey, este necesara o participare ca ajutor la un seminar ”Journey Intensive” o data pe an, precum si la un curs Journey avansat la fiecare 3 ani.

Practicienii acreditati in Romania pana in aprilie 2017 ii gasiti aici: http://metodacalatoria.ro/practicieni-acreditati/

Practicienii din alte tari pot fi gasiti aici: http://www.thejourney.com/practitioners/.




Formare și Calificare

Exista un complex si riguros Program de formare ca practician acreditat al acestei metode, care ofera o bogatie de informatii si instrumente. Programul de Formare ca Practician Acreditat ”Calatoria” contine cinci module care trebuie finalizate in decursul a doi ani de acreditare.

Formarea completa costa in prezent aprox 10.000€, suma care nu include masa sau cazarea, dar care poate fi achitata conform unui plan de plata in rate. De asemenea, exista oferte de pachete de seminarii in cadrul seminarului ”Journey Intensive” in care se primesc discounturi de pana la 40%, in conditii bine definite – caz in are costul intregului program ajunge la aproximativ 6000€. Programul este disponibil in Europa, America, Australia, Africa de Sud si Asia.

In afara de ultima saptamana de instruire, toate seminariile sunt accesibile oricui. Totusi, pentru a fi acceptat in saptamana de instruire, trebuie sa fi parcurs toate modulele anterioare, sa completati o aplicatie detaliata si sa fiti acceptat la cursuri.

            Programul de Formare ca Practician consta in urmatoarele cursuri:

- ”The Journey Intensive”: un seminar de 3 zile in care invatati elementele de baza ale metodei, experimentati si aplicati procesele Calatoria cele mai recente. In a treia zi, participantii invata sa aplice si multe alte tehnici utile care duc la o aprofundare a proceselor Calatoria.

Vino la Journey Experience cu Patricia Cihodaru, 7-9 iunie 2019

- Retragerea ”Abundenta Constienta”: o retragere de 2 ½ zile cu exercitii si procese concepute pentru a descoperi si a elimina blocajele, tiparele limitatoare si sistemele de credinte negative care impiedica persoana sa accepte prosperitatea in viata sa, fie ca este vorba de prosperitate in domeniul sanatatii, al relatiilor, al abundentei materiale si financiare, al succesului profesional, asumarea riscurilor, punerea in valoare a propriilor talente etc. Astfel, participantii invata cum sa isi manifeste la maxim potentialul si idealurile de viata si sa isi modeleze viata in mod creativ.

- ”Vindecare prin Comunicare Constienta”: un seminar de un weekend in care se combina unele tehnici de Programare Neuro-Lingvistica (NLP), cu abordari unice, intelegeri si introspectii Journey, care faciliteaza eliberarea de credinte si promisiuni negative, tehnici de control al durerii, subtilitati ale actului de comunicare pentru a-l orienta intr-o directie vindecatoare, vindecarea fobiilor si a inchiderii emotionale etc. Este un seminar extrem de valoros prin mini-procedeele pe care le contine si prin faptul ca ne invata efectiv sa utilizam toate tipurile de comunicare in mod constient si vindecator, totul fiind supus, inca de la bun inceput unei intentii exclusiv pozitive, de vindecare si ajutorare a semenilor;

- Retragerea ”Eliberarea de Ego”: O retragere de 8 zile bazata pe modelul fixatiei egoului din Eneagrama. Participantii parcurg un proces profund de auto-reflectie si auto-constientizare prin care isi constientizeaza si isi rezolva structurile nesanatoase de gandire, simtire si comportament, facilitandu-se astfel o dezvoltare sanatoasa si libera a personalitatii. Brandon o numeste ”Cea mai puternica din toata curricula Journey”. Se lucreaza, deci, cu instrumentele ”Calatoria” asupra emotiilor-radacina traite la inceputul vietii si care au determinat structurarea unuia dintre cele noua tipuri de ego despre care vorbeste modelul Eneagramei. Starea de libertate adusa de acest mod de a lucra este greu de transpus in cuvinte!

- ”Saptamana care iti transforma viata” sau ”Saptamana Practicienilor” (”Life Transformation Week”): O retragere de 8 zile care ofera cele mai actuale si intensive procese pentru aplicarea profesionista a proceselor de tip ”Calatoria”. Lucrul cu clientii se practica sub supervizare si in inter-vizare. Procesele ”Calatoria” din timpul acestei saptamani ofera auto-constientizare, examinare intensiva a progresului si dezvoltarii proprii si procesari focalizate pe client. De asemenea, se ofera in detaliu elemente de particularitate ale lucrului cu fiecare categorie de probleme specifice clientilor care apeleaza la sesiuni de ”Calatoria” (lucrul cu copii, varstnici, persoane cu boli fizice sau tulburari emotionale, persoane care au trecut prin avorturi sau alte evenimente traumatice, persoane cu tulburari de dinamica sexuala, persoane care sufera in urma unor separari si/sau dolii neconsumate etc., diferite tipuri de dependente, persoane aflate in alte situatii dificile de viata care le solicita emotional intens).

            Alte cerinte pentru formarea ca practician Journey

Exista, de asemenea, cateva cerinte practice pentru a deveni practician al acestei metode.

  1. Trebuie sa participi cel putin o data la un seminar ”Journey Intensive”, dupa ce l-ai absolvit, in calitate de ”trainer” – adica nu mai platesti seminarul, ci ajuti la organizarea seminarului.

            Cine sunt trainerii ”Calatoria”: De obicei, prin trainer intelegem persoane care au dreptul de a preda o metoda, orientare etc. Dar nu este cazul aici. La seminariile ”Journey”, ”trainer” este doar un nume dat de Brandon acestui rol de ajutor, fara a presupune ca trainerii pot preda sau instrui pe altii in aceasta metoda. Termenul de ”trainer” ar putea fi echivalat cu cel de ”asistent”.

  1. Trebuie sa practici instrumentele invatate si sa completezi 49 de studii de cazin care ai aplicat diferitele versiuni ale metodei ”Calatoria” cu persoane apropiate tie sau care au nevoie de ajutor, fara a solicita sa fii platit, intrucat inca esti in procesul de invatare si trebuie sa iti poti da voie sa faci greseli din care sa inveti.

 

Care sunt pașii în abordarea metodei ”Călătoria”?

  1. Recomandam ca primul pas in cunoasterea metodei ”Calatoria” sa fie citirea cartii ”Calatoria” de Brandon Bays (care se poate comanda la info@metodacalatoria.ro) pentru a vedea daca acest tip de lucru cu sine ti se potriveste si daca simti chemarea interioara sa mergi mai departe in aceasta directie.
  2. Un pas mai departe consta in a cauta pe site-ul www.metodacalatoria.ro (sau sa te abonezi la newsleterul nostru si sa afli) daca in orasul tau/zona ta se sustin prezentari introductive organizate de practicienii acreditati ai ”Calatoriei”. In aceste prezentari, practicienii instruiti de Brandon iti vor raspunde la intrebari si vor povesti experienta lor legata de acest procedeu.
  3. Poti apela la sesiuni one-to-one cu practicieni acreditati ai metodei, pornind de la obiectivele tale.
  4. Daca vei simti nevoia de a continua studiul metodei, te asteptam la Seminariile ”Journey Intensive” si la cele avansate organizate in Romania sau in alte tari, unde poti experimenta direct diferite versiuni ale procesului ”Calatoria”, concepute pentru diferite situatii de viata – tulburari alimentare, depresie, probleme de identitate feminina sau masculina, lucrul cu copiii etc.
  5. Ulterior, poti parcurge intregul Program de Formare ca Practician Acreditat, oferind si altora beneficiile metodei ”Calatoria”, inclusiv ca si profesionist.

            Alte optiuni ar fi sa te alaturi comunitatii online The Journey accesand programe gen www.journeycominghome.com sau Brandon Bays TV (lista video-urilor disponibile gratuit este aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9C92384BA2E25D44).

 

Durata terapiei
”The Journey” poate fi aplicata ca metoda auto-administrata (self-help) in cadru privat sau cu ajutorul unui practician profesionist acreditat ”Calatoria”.

In general, ”The Journey” poate fi folosita oricand si daca este nevoie. Ulterior, experienta Existentei se va aprofunda, procesand ceea ce nu este integrat si permitand emotiilor sa fie experimentate intr-un mod sanatos. Pentru multi oameni The Journey a devenit parte din stilul lor de viata, transformandu-se intr-un mod de a fi si o cale de adevarata raportare la sine si auto-ghidare sub forma unei terapii.

Atunci cand este facilitata de un Practician Journey, o singura sedinta este de mare folos. Totusi, in functie de obiectivele pe care le stabiliti impreuna cu practicianul, vi se poate recomanda sa faceti mai multe sedinte. Durata fiecarei sesiuni poate varia foarte mult, intre 1- 3 ore, in functie de complexitatea subiectului abordat.

 

Costuri
Costurile variaza de la practician la practician si in general trebuie platite in cadru privat. Fiecare practician este responsabil de conduita proprie. Pana cand practicianul nu primeste acreditarea de la echipa lui Brandon Bays nu are voie sa solicite bani pentru sedintele de ”Calatoria”.

 

Beneficii

Un beneficiu particular al metodei ”The Journey” este eficienta sa rapida si durabila. De obicei, doar cateva sedinte sunt necesare pentru a avea acces la cauza radacina a unei probleme si a o rezolva. Experienta Existentei, care este vindecatoare prin ea insasi, este o alta trasatura specifica. Combinand tehnici testate cu intelegerea cognitiva si procesarea emotionala, se faciliteaza o vindecare completa si o usurare profunda la toate nivelurile.

 

Efecte adverse și secundare

Daca poate fi privita ca un dezavantaj, o limitare ar consta in faptul ca metoda poate ajunge doar atat de departe cat doreste clientul sa se implice in ea. Clientii trebuie sa decida daca doresc si sunt dispusi sa se schimbe. Ocazional, ei pot prefera vechile obiceiuri de a vedea, a simti si a fi, caz in care metoda tinde sa nu aiba nici un efect.

 

 

Cărți și publicații ”Journey”

            Bestseller-ul ”The Journey” (”Calatoria”), prima carte pe care Brandon a scris-o, a fost urmata de urmatoarele lucrari:

  • ”Journey for kids” (”Calatoria pentru copii”)
  • ”Freedom is” (”Libertatea este”) (aceste prime trei titluri fiind deja traduse si in limba romana la Editura Adevar Divin),
  • ”Freedom – the new currency” (”Libertatea – noua valuta”)
  • Cea mai noua lucrare, scrisa de Kevin Billett impreuna cu Brandon Bays, ”The Light in the Heart of Darkness – The Ultimate Secret to Freedom from Depression” (”Lumina din inima intunericului – Secretul ultim al eliberarii de depresie”).

            Pe langa acestea, exista o gama larga de CD-uri si DVD-uri cu prezentari, exercitii si meditatii ghidate (momentan disponibile doar in limba engleza) care se pot procura de la evenimentele Journey sau direct aici: http://www.thejourney.com/products/, astfel:

  • Journey Process
  • Freedom Is processes
  • Guided meditations
  • Journey kids audiobook
  • Power of Vows
  • War Zone of Mind
  • Journey audiobook
  • Healing with Conscious Communication Process

 

Ce vei experimenta în procesul ”Călătoria”?
Procesul ”Calatoria” este o introspectie ghidata prin care iti constientizezi emotiile dureroase reprimate, descoperi cauzele-radacina ale afectiunilor sau problemelor din viata pe care vrei sa le rezolvi si apoi lucrezi asupra lor prin procedee specifice – unele similare celor din anumite forme de psihoterapie (exprimarea emotiilor, proces de iertare, asimilarea de resurse psihologice etc.) – pana simti ca rezolvarea este completa.       ”Calatoria” iti permite sa patrunzi in interiorul tau, fiind ghidat de inteligenta naturala a corpului tau, cea care iti face inima sa bata, respiratia sa se produca si toate sistemele corpului sa functioneze armonios.

Dupa ce accesezi amintirea care constituie cheia problemei tale, vei exprima emotiile asociate acestei amintiri si iti vei deschide apoi sufletul intr-un eliberator proces de iertare. Eliberarea de impactul emotional al respectivei amintiri faciliteaza apoi vindecarea la nivel celular. (despre vindecarea la nivel celular citeste aici: http://thejourney-romania.com/Articole/Detalii/Cum_Functioneaza_CALATORIA).


Experimentează și tu

Istoricul metodei „Calatoria” in Romania

Metoda ”Calatoria” a fost adusa in Romania de dr. Cristina Raduta si psihologul Patricia Cihodaru care au absolvit Programul de Formare ca Practician Journey in anul 2012.

In anul 2013 Brandon Bays a venit pentru prima data in Romania si a sustinut seminarul de baza in cunoasterea si experimentarea metodei ”Calatoria”, numit ”Journey Intensive”.

De atunci si pana in prezent in Romania s-au derulat urmatoarele seminarii marca Journey:

In 2013 au avut loc 2 seminarii “Journey Intensive” sustinute de Brandon Bays in 31 mai-2 iunie 2013 si 4-6 octombrie 2013.

 

In 2014:

  • ”Journey Intensive” sustinut de Brandon Bays in lunile mai si octombrie 2014;
  • ” Vindecare prin comunicare constienta” sustinut de Kevin Billett in luna iunie 2014;
  • ”Manifestarea Abundentei” sustinut de Kevin Billett in luna noiembrie 2014.

 

In 2015:

  • Doua seminarii ”Journey Intensive” sustinut de Brandon Bays, in lunile mai si octombrie 2015;
  • ”Vindecare prin comunicare constienta” sustinut de Kevin Billett, in luna iunie 2015;
  • Seminarul ”Out of the blue – Eliberarea de cauzele reale ale depresiei” sustinut de Kevin Billett, in luna octombrie 2015;
  • Retragerea ”Manifestarea Abundentei” sustinuta de Kevin Billett, in luna noiembrie 2015.

In 2016:

  • Seminarul ”Journey pentru femei”, sustinut de Bettina Hallifax in luna aprilie 2016;
  • Seminarul ”Journey Intensive”, sustinut de Brandon Bays in luna iunie 2016;
  • ”Pelerinajul Mystic Romania” condus de Brandon Bays in luna iunie 2016;
  • Seminarul ”Vindecare prin Comunicare Constienta”, sustinut de Debra Billett in luna iulie 2016;
  • Seminarul”Journey Intensive”, sustinut de Patricia Cihodaru in luna octombrie 2016;
  • Retragerea ”Manifestarea Abundentei”, sustinuta de Debra Billett in luna noiembrie 2016.

In 2017:

  • Seminarul: ”Journey for kids”, in Bucuresti, sustinut de Patricia Cihodaru, intre 1-2 aprilie 2017, in Bucuresti;
  • Seminarul ”Journey Intensive”, sustinut de Patricia Cihodaru, intre 16-18 iunie in Bucuresti.
  • Retragerea Abundenta Constienta 17-19 noimbrie, Paraul Rece.

(Compilatie realizata de Patricia Cihodaru)

 

Pentru a completa informatiile continute in acest articol,

asteptam intrebarile tale pe adresa de email

info@metodacalatoria.ro

De asemenea, va invitam sa postati aici propriile voastre experiente cu metoda, seminariile sau instrumentele ”Calatoria”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *